‘Bij Loes’, het klinkt lekker volks en daar houden we eigenlijk wel van. Gevestigd op de Voorhaven aan de Aelbrechtskolk met een uitzicht over nostalgische grachtenpanden en de monumentale molen vanaf een zonnig terras, is dit de plek waar je moet zijn na bijvoorbeeld een historische wandeling.

Ik vroeg me af waar je in Rotterdam op zondag in alle rust kunt genieten van een lekkere lunch, zonder stadse drukte om je heen. Ik kreeg de tip om eens Bij Loes langs te gaan en aangekomen in Delfshaven was ik verbaasd over het feit dat ik dit pittoreske stukje Rotterdam vergeten was. Ik dacht aan dat ik hier vroeger ronddwaalde in de kleine straatjes en bijzondere binnenplaatsen. Het gaf me altijd een dorps gevoel en het fijne is dat in Delfshaven die sfeer nooit verloren is gegaan. De exclusieve winkeltjes en vele ateliers maken dit stukje historisch Rotterdam nog specialer.

loes_1

Je voelt de thuis

Eigenaresse Astrid is een gastvrouw zoals iedereen die graag heeft: aimabel, vriendelijk en goedlachs wijst ze me naar een plekje waar de koffie, afkomstig van Giraffe coffee roasters, aan tafel gemaakt wordt. Zo kan het dus ook: zoiets simpels als koffie inschenken wat extra sjeu geven door er een beleving op zich van te maken. Chapeau!

En dan de lunch: licht geroosterd desembrood met een huisgemaakte dressing en keuze uit zeven verschillende hoofdingrediënten. We worden heen en weer geslingerd tussen heerlijke humus via romige hüttenkäse en verse salades naar  soep waar je van wenst dat je de bodem van de kom nooit zal zien. Er is zelfs een keuze voor mensen die geen keuze kunnen maken: naar eigen wens iets samenstellen is geen probleem.

loes_2

Mijn keuze viel op Livarham: dun gesneden gerookte ham met een verse salade, zongedroogde tomaatjes en afgemaakt met een tapenade van uitgebakken spekjes, pijnboompitten, zilveruitjes en een dressing van kalfsfond. Kiezen is bijna ondoenlijk, want wat te denken van zachte kalfsmuis gemarineerd in groene pepermosterd en dragon met een salade van kappertjes, haricots verts, tonijnmayonaise en grove mosterd? Of gerookte zalm met furikakekruiden (Japans mengsel van gedroogde ingrediënten) en daarbij een salade van taugé met citroenrasp, olijfolie, soja-serehdressing en sesamzaadjes? Ik bedoel maar…

loes_3

Dit is hoe het hoort

De combinatie van smaken was werkelijk een groot feest. Eten is pas écht goed als het een bepaalde gekoesterde herinnering bij je oproept. In mijn geval moest ik denken aan mijn studententijd Spanje. Jaren geleden at ik in Segovia voor het eerst echt goede Spaanse tapas: die eerste hap wist gelijk al mijn zintuigen te raken en daarna was mijn kijk op tapas voorgoed veranderd. Bij Loes raakt ook al je zintuigen- proeven is geloven! Mijn advies voor dit weekend: fiets een eindje om, maak een gezellige wandeling door Historisch Delfshaven en ga lunchen bij Bij Loes.

Kijk op de website bijloesdelfshaven.nl of breng een bezoek:

Bij Loes

Voorhaven 35
Tel: 010 4773453

Openingstijden
Woensdag t/m Zondag: 12:00 – 18:00